2011 yılında Sabancı Üniversitesi’nden Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik dalında lisans derecesini aldı.
Haziran 2010 ile Ekim 2010 arasında, CBU’daki UNI-Sars Merkezinde Lenhard Group ile transkripsiyonel gen düzenlemesinin hesaplamalı genomiği üzerine stajyer-araştırma görevlisi olarak bulundu. 2011 yılında lisans tezini tamamladı ve “Bilişim Veritabanlarında Transkripsiyon Faktörü Bağlama Sitelerinin Tespiti” başlığı ile Uluslararası Sağlık Bilişimi Sempozyumu’nda yayınlandı.
Lisansını müteakip, Sabancı Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik programına TÜBİTAK Doktora Desteği-Proje Bursu ile doktora programına kabul edildi.
2015 yılında Plos One uluslararası akademik dergide “CSF Proteomics Identifies Specific and Shared Pathways for Multiple Sclerosis” başlıklı bir araştırma makalesi yayınlandı.
Doktora derecesi boyunca kompleks hastalıklarda aktif düzenleyici yolları belirlemek için bütünleştirici ağ tabanlı yaklaşımları belirlemeye ve geliştirmeye çalıştı. Alzheimer hastalığı, Huntington Hastalığı, Kanser vb. gibi kompleks genetik hastalıklar transkripsiyon faktörleri miRNA’lar, epigenetik işaretler, DNA lokalizasyonu, histon modifikasyonu ve genomik bilgi gibi düzenleyici elemanların aralarındaki komplkes iletişim sisteminin bozukluğundan kaynaklanabilir.
Bu nedenle, doktora tezinde, farklı düzenleyici etkileşimleri analiz ederek altta yatan hastalık mekanizmasını bulmak için bir “araç” geliştirmeye odaklandı. TF, miRNA, mRNA ve protein-protein etkileşimi ağlarını kullanarak verilerin sistemli şekilde analiz edilebilmesini sağlayan yöntem geliştirdi. Çalışması “EMBO-EMBL Human Microbiome Symposium”’dan kabul aldı.
2017’de, Nutrigenetik ve Nutrigenomik alanındaki araştırma planları nedeniyle Acibadem Üniversitesi’nden Beslenme ve Diyetetik dalında 2. lisans derecesini aldı.
Şu anda hassas tıp ve bilimsel sağlık uygulamaları için yeni yöntemler geliştirmek amacıyla mikrobiyom – bağırsak flora analizi ve yorumlanabilmesi üzerine çalışmakta ve uygulamalar geliştirmektedir.
Nişantaşı Üniversitesi’nde “Egzersiz ve Sporda Beslenme” dersi öğretim görevlisidir.
MDnutriacademy kurucusudur, eğitim programları düzenlemekte ve yeni nesil sağlık yaklaşımı ile sağlıklı yaşam danışmanlık hizmeti vermektedir.
EKOTURK TV kanalında “Melis ile İyi Yaşam” tv programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yapmış, program “2019 Dünya Basın Mensupları Derneği Yılın En’leri” ödülüne layık görülmüştür.
EĞİTİM VE KONUŞMALAR:
Topraktan Sofraya Beslenme Kültürü
Yeni Nesil Sürdürülebilir Sağlıklı Yaşam
Toprak Mikrobiyomunun Yapısı ve Önemi
Toprak-Gıda-İnsan Mikrobiyomunun Bağlantıları